Att skapa ett konstverk

sön 30 september, 2018 kl.10:40 | Inga kommentarer

 

1

Under tidig ålder när jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar, var det jag och min mamma som fixade med akvarier. Min äldre bror hade också akvarium och jag fascinerades av detta.

På något sätt kom jag in på att bygga ett konstverk i form av ett akvarium innehållandes framförallt rötter och växter. Jag har andra akvarium också, men för andra ändamål. Oavsett är det skönheten av att se på ett konstverk skapat med vatten som grund och utmaningen att få till det i ett relativt litet akvarium som gjort att jag velat arbeta med detta. Det har varit en extra utmaning i och med min sjukdom som gjort att jag tine kan anstränga min hjärna i den mån som egentligen krävs för ändamålet. Det har helt enkelt få stå på sparlåga några år.

Det startade med skisser och letande på webben efter inspiration, uppbyggande utan akvarium och vatten på en frigolitbit för att se hur grundstommen skulle se ut. Jag har ändrat, skaffat mer material och ändrat igen. Gått i fallgropar, köpt massor av växter som dött, köpt nya växter som min familj försökt ta hand om, men inte riktigt haft orken eller kunskapen att få till under tiden jag varit sjuk. Ovanför ser ni ett första utkast av en uppbyggnad. Och här nedan två bilder till tagna i andra vinklar.

2

3

Svårigheterna har varit att såga itu lavastenarna till rätt storlek, limma ihop dem så som jag vill ha dem, få till den svävande ö som jag vill ha, den syns till höger i bild, den ska ju heller inte flyta upp. Att få till rötterna så de står i rätt vinkel och att därefter dokumentera alltihop så det kan byggas upp på nytt i akvariet har varit riktigt energikrävande.

Jag ger er en bildserie här nedan där jag försöker visa er processen i akvariet. Jag har rötter och lavasten som grund, växterna som ska monteras på dessa är på bilderna konstgjorda som ni ser. Planen är att de ska gå i rött och grönt. Bakgrundsbilden med ljus är också ett test för att få till en fin effekt av solnedgång.

4 4a

4b

5

5a

6

7

8

9

10

 

Min vilja är nu att få igång detta med äkta växter såklart och med vatten i. Det krävs lite mod och jävlar anamma för att komma till skott. Men snart så…

Comments are closed here.